top of page

Årets tema:

Elisabet I

På med galoscherna och håll hårt i teservisen, för nu bär det av mot europas blötaste paradisö! I Elisabet I:s England får vi se en glimt av det som brukar betraktas som landets guldålder. Nya världar upptäcks, vetenskapen och teaterkonsten blomstrar! I centrum av allt står den unga Elisabet redo att, med rådgivaren Kat vid sin sida, ta sig an rollen som regent. Hon inser dock snart att livet som drottning inte riktigt lever upp till förväntningarna. Tillsammans med barndomsvännen Drake sätter hon därför en listig rymningsplan i verket. Givetvis slår planen fasansfullt fel och innan vännerna hunnit längre än en tum tvingas de vända om för att rädda England från att kastas tillbaka till medeltid.

Karaktärer

Elisabet

Elisabet

Englands nykrönta drottning har ett gott hjärta och barnasinnet kvar. Hennes vilda och kreativa visioner kanske inte alltid är kompatibla med hovets budget eller fysikens lagar, men vad gör det? Hon har ju sin rådgivare Kat som håller reda på sånt där. Om hon bara kunde begripa varför drottningens främsta uppgift verkar vara att ha jättetråkigt hela tiden...

Bacon

Bacon

Francis Bacon är uppfinnare och ett riktigt geni! Synd bara att vetenskap är så dyrt. Det hindrar inte Bacon, som inte bara är smart utan dessutom en hejare på att göra som han blir tillsagd. En egenskap som kommer väl till pass när han får en välbetald tjänst som konsult på det kungliga slottet.

Orwen

Orwen

Drömprinsen från landet Lagom Långt Borta är, sitt sköna yttre till trots, en riktig fuling. Prins Orwen har tröttnat på att sitta hemma och rycka vingarna av fjärilar och är nu ute på en resa för att charma Englands drottning. Tillsammans med henne tänker han sätta världen i brand.

Shakespeare

Shakespeare

Hyllad manusförfattare och teaterdirektör! Dramatikens främsta ansikte! Eller? Alla har sett skådespelen, men få har träffat skaparen. Vad var det han hette? Signaturen är lite otydlig, William… Wilma, det är Wilma Shakespeare! Men det spelar ingen roll längre. Tack vare den där oduglige skådespelarklanten Libby ska teatern nu, på drottningens order, stängas och falla i glömska.

Kat

Kat

Drottningens rådgivare och hovbyråkrat. En hängiven vän av ordning med stor kärlek till både Elisabet och sitt ämbete. Vänligt men bestämt visar hon den rätta vägen för den nyblivna drottningen. Ordning och reda, mer ordning på fredag!

Drake

Drake

Elisabets barndomsvän och ständige vapendragare Francis Drake är en upptäcktsresande kaparkapten som har seglat mången stormig natt över de sju haven, eller var de elva? Hade han verkligen besökt Atlantis? Strunt samma! En bra historia är en bra historia.

Libby

Libby

I rollen som enbärsbuske nummer två: Libby Da Capo! Ja, så snart hon lyckats ta sig in på teatern igen. Det är faktiskt jättesvårt att följa instruktioner, men lite improviserad eld på scen har väl ingen dött av? Eller jo, det hade de visst. Men skam den som ger sig! Shakespeare glömmer nog den lilla fadäsen snart.

Spexet åker också på turné

Är du intresserad av att se Chalmersspexet spexa, men kan eller vill inte ta dig till Göteborg? Chalmersspexet åker regelbundet på turné, och framför föreställningar på andra orter runt om i Sverige och bortom. För att få information när det blir dags för Chalmersspexet att åka på turné, följ oss på Facebook och Instagram!

Spexet firar 75 årsjubileum

Chalmersspexets historia och traditioner startade 1948 med spexet Bojan. Nu vill vi fira dessa fina traditioner och spexhistoria som finns med oss genom att sätta upp gamla spex (nyuppsättningar).

 

Under hösten 2023 kommer Jubileumskommittéen (JK) arrangera en Jubileumsvecka och avslutar det hela med en stor bankett.

Det kommer bli nyuppsättningar, konserter, spexboksläpp och massa annat roligt, så nu vill vi i JK att ni alla sparar datumet lördagen 30/9 2023 för den stora banketten och veckorna innan för allt annat roligt som hör spexjubileum till!

 

Hoppas ni ser fram emot en härlig spex-höst, önskar Jubileumskommittéen (JK)

Agnes Nerelius, Alexander Åstrand, Anna af Hällström, Cessie Berlin, Jesper Hagberg, Vanessa Vannas

Håll dig uppdaterad här!

Tack för att du prenumererar!

Nyuppsättningar

 • 16 sep. 16:00 – 30 sep. 23:00
  Johanneberg, Chalmersplatsen 4, 412 96 Göteborg, Sverige
  Kom och fira Chalmersspexet 75 års jubileum. Det kommer vara massor med uppsättningar av spex och avslutas med en stor bankett.
  Dela
 • 01 apr. 16:00
  RunAn, Chalmersplatsen 1, 412 58 Göteborg, Sweden
  Minnet av den fruktansvärda branden som slukade Uppsala ligger fortfarande färskt i folkets minnen. Den en gång så vackra botaniska trädgården har sedan branden lämnats oskött och övervuxen. Utsedd av Uppsalas borgmästare, Petra Yckenberg, har Carl von Linné fått i uppdrag att återställa trädgården.
  Dela
bottom of page